Die Eisenstädterin

Külföldre költözés és életközépi megújulás - majdnem EAT, PRAY, LOVE

Idilli tavasz Burgenlandban
Milyen egy igazi őrvidéki parasztház?

Ha már egyszer sehova nem mehetünk - és ezt tényleg komolyan vettük - viszont Ausztriában április 15-től több pontban lazítottak a szabályokon, szívesen tettünk eleget egy kedves helyi barátnőm meghívásának, akikkel egy csodás délutánt töltöttünk el igazi vidéki stílusban épített házuk kertjében. Az osztrákokra sokszor mondjuk, hogy "tüchtig" népség, ami annyit tesz, hogy nagyon szeretnek tenni-venni, mindent az utolsó kis részletig kicsinosítani. Jó volt ezt most 5 hét bezártság után testközelből is látni.

Az Őrvidék

Amely nem más, mint Ausztria legkeletibb tartománya, Burgenland. Európa legnagyobb szikes tava, a Fertő-tó található az északi részen szőlődűlőkkel körülvéve, délen pedig a magyar Őrség hangulata folytatódik. Eleve kellemes az, hogy Ausztriában jellemzően sokan élnek vidéken, nagyon kiépítettek az autóutak - szinte teherforgalom nélkül - így jó szórakozás ide-oda autókázni is. De maradjunk a fenntarthatóságnál, mert éppen a Covid-bezártság miatt szeretnék a helyzetet kihasználva minél több helyet megismerni a környékünkön.

img_0525.jpegA természet színei köszönnek vissza a kerti bútorokon, az ablakokon, ajtókon - de az ereszcsatorna is zöldre van festve

 A tartományi főváros "világ legkisebb nagyvárosa", Eisenstadt (Kismarton), mintegy 15.00 lakossal. A tartomány egyáltalán nem iparosodott, abszolút a mezőgazdaság a jellemző, így igazából itt külföldi vendégmunkások vagy bevándorlók sem nagyon találhatók, magyarok viszont annál többen. Egyébként szinte minden családban vannak magyar vagy horvát felmenők (róluk majd máskor, bővebben).

Dimbes-dombos borvidék

Gyerekként minden nyarat a Fertő-tónál töltöttünk, ami azóta is a kedvenc helyem. A Fertőt körülvevő falvakat és a vizet az osztrák oldalon is hatalmas nádas választja el, és ugyanúgy, mint a magyar részen, itt is kiépítettek a tóhoz vezető utakat, a tónál pedig strandot, fa mólókat, éttermeket, vitorláskikötőket találunk. A tó északi és kelet része viszont állandóan szélfútta, így ott nem nádas, hanem szörfparadicsom és rengeteg szélmalom látható.

A vidék gyönyörűen dombos, rengeteg szőlőültetvénnyel, és a földek között vezető lebetonozott utakkal (Güterwege), ahol autóval közlekedni csak a gazdáknak lehet, viszont a biciklizés megengedett. Alig várom, hogy piknik-kosárral felszerelkezve járjuk be ismét a környéket.

img_0530.jpeg
Egy igazi burgenlandi vidéki ház - hangulatosan éled újra a természet

A zöld-fehér a leggyakoribb

Az itteni parasztházak nagyon hasonlítanak a Magyarországon ismert stílushoz, a főbb jellemzők a fehér vakolat, és zöldre vagy kékre festett farészek: ajtók, ablakok, kapuk. A hosszúkás rész hátrafelé halad, hosszanti tornáccal általában, de van, ahol elöl is van tornác. Ami gyönyörűvé teszi ezeket a házakat, az a nagy gondossággal kiválogatott növények, virágok, cserjék és a fák buja összhangja. A tavaszi napsütésben külön élvezet volt az első virágok kiültetését végigkísérni. Soha nem szerettem kertészkedni, de most öröm volt látni a szépülő portát, és igazán kedvet kaptam hozzá - annyira azért nem, hogy én is beszálljak, de ami késik, nem múlik!

img_0547.jpeg

A hagyományok Ausztriában

Ami mindigis rendkívül megfogott Ausztriában, az a hagyományok büszke ápolása. Ez megint kicsit visszakanyarodik a "tüchtigségükre", mert valóban minden tradicionális vidéki házban - akár alpesi stílusú, akár más vidékek építészetét nézzük, nagyon jellemző a minden apró részletre kiterjedő odafigyelés. Nagyon szeretik az ablakdíszeket, a kívül-belül megjelenő állványokat, virágkompozíciókat, a régi-új keveredését, vagy éppen a fém-csipke-fodor-kockás minta- puha gyapjú variálását. Elég, ha azt megnézzük, hogy Ausztriában a mai napig üzleti rendezvényeken is elfogadott dress code a dirndl, azaz a hagyományos alpesi (tiroli eredetű) viselet (Tracht), amelyen szintén visszaköszönnek a fent említett anyagok és minták.

9546dccd-e2d5-4578-a3e8-3712cac82c8d.JPG

A TITOK TEHÁT:

- natúrszínek (zöld, bézs, fehér, barna .. stb.)
- romantikus, lágy motívumok: angyalka, korona, virág, csipkeminta, pillangó, stb.
- natúr anyagok kombinálása: fém, fa, kő, üveg, agyag (bentre pedig gyapjú is)
- rendezettség és bujaság idilli aránya

Az osztrákok nagyon szeretik a családi hagyományokat, és ez az életük szinte minden területén visszaköszön. A kis családi cégek, a kézművesség, a környezet védelme, a bio-termékek manapság szerencsére világszerte trenddé nőtték ki magukat - legfőképpen a fenntarthatóság miatt. De Burgenlandnál maradva, a kitűnő borok, bicikliutak és kirándulóhelyek mellett itt is virágzik a falusi turizmus, szebbnél szebb vidéki házakba kalauzolva bennünket. Pannon-vidékként is hirdeti magát a tartomány északi része, amelyről a szőlővel befutott vidéki, zöld ablakos házak, a nádas, a gólyák, a természet közelsége ugranak be. Teljesen biztos, hogy még rengeteg ilyen csodás helyet fogunk meglátogatni! Barátainknak pedig köszönjük a szívélyes vendéglátást!

Ha pedig újra lehet majd utazni, és nem szeretnétek nagyon messzire menni, itt érdemes körülnézni:

Burgenlandi vidéki házak

A bejegyzés trackback címe:

https://dieeisenstadterin.blog.hu/api/trackback/id/tr4015626668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Die Eisenstädterin

Ausztria egyik csodás kisvárosába költöztünk három éve nagylányommal. Hogy élnek az osztrákok? Mik a kedvenc sétáló helyek, lazulós helyek, kiránduló helyek, borászatok és kávézók? Milyen közel 50 évesen új életet kezdeni? Majdnem EAT, PRAY, LOVE

Kövess minket Facebook-on is!

Az előzmények...

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása